Från stygn till mål - Sámi veagaid searvi aktiverar
I Karesuando är det snart 20 år sedan sameföreningens verksamhet upphörde. Men sedan tre år tillbaka har föreningsverksamheten fått nytt liv, i och med uppstarten av Sámi veagaid searvi, Samiska föräldraföreningen, som fått både vuxna och barn att träffas, engagera sig och umgås igen.
– I början var det nog svårare att engagera folk men nu när de ser resultat så går det lättare, säger Inga Elisa Påve Idivuoma.
En symaskin tuggar sakta in den ljusa tråden i det blå tyget. Det är den första pusselbiten till vad som ska bli en mössa. I samma slöjdlokal koncentrerar sig åtta kvinnor till max för att alla trådar och stygn ska hamna rätt. Det är en inspirationskväll i en slöjdlokal i Karesuando skola. Aktiviteten är en av många som Sámi Veagaid Searvi anordnar. Den samiska föräldraföreningen startade upp mitt under brinnande pandemi och är ett välkommet inslag även för dem som inte är föräldrar, eftersom Karesuando Sameförening legat vilande i närmare tjugo år.
– Det är trevligt att träffas så här och sy tillsammans och småprata, säger en av deltagarna.
Byn Karesuando ligger i nordligaste Kiruna kommun och har idag omkring 300 invånare, men tillsammans med närliggande byar på båda sidor om gränsen bor här omkring 1 400 personer enligt officiell statistik. Och att föreningen behövs är Inga Elisa Påve Idivuoma väl medveten om. Hon är ordförande i föreningen och tar fram datorn och kikar på aktuellt medlemsantal:
– 189 stycken. Oj, är vi så många, utbrister hon. De har saknats en förening här i området. Vi är väldigt många samer här i området men det är inte så mycket som händer.
Idén till att starta en samisk föräldraförening fick hon tillsammans med andra föräldrar när de skulle anmäla sig till de samiska mästerskapen. De saknade en förening att representera. Det var för tre år sedan. Nu tävlar barn, unga och även vuxna för föreningen och i sommar blev det flera medaljer i både terränglöpning, renskötarsprint och i lassokastning. Och resultaten sporrar inför kommande mästerskap. De som gett störst eko är i Sápmi är årets samiska nationaldagsfirande. Inga Elisa berättar att de hade konsert och mat till medlemmarna. Nationaldagsfirandet i den lilla byn var en av de större arrangemangen i Sápmi den 6 februari.
– Vi är till för barn, ungdomar och familjer men vi vill vara inkluderande och till för alla.
– Tanken med föreningen från början var att engagera även de samer som bor på andra sidan gränsen. Och vi har haft någon från finska sidan med i styrelsen. Och de besöker våra arrangemang, berättar Inga Elisa Påve Idivuoma.
Byn har förutom en bensinmack och en mataffär, alltiallo butik, ett litet matställe, kyrka också så både samisk- och kommunal skola. Lägger man till Karesuvanto så adderas en till mack med lunchställe och souvenirbutik, bilverkstad och ytterligare en kyrka och skola. Hela området är en avfolkningsort och mycket av 1900-talets kommunala jobb men även service har bytts mot jobbpendling, egenföretagande och diverse distansjobb. Det är familjen Påve Idivuoma ett levande bevis på. För Inga Elisa jobbar på distans och hennes äkta hälft pendlar.
Det som var tänkt som en förening som ska aktivera barn och unga har även blivit till en mötesplats för vuxna.
– Vi har sett att föreningen behövs. De blev speciellt tydligt i och med pandemin, då vi såg hur ensamma folk kan vara. Det är viktigt med sociala mötesplatser där vi kan träffas och umgås. För folk går inte längre på byn, berättar Inga Elisa Påve Idivuoma. Planerna för nästa nationaldagsfirande är redan igång och pengar ska sökas från både Sametinget och kommunen.
– Det är mycket jobb med ansökningar och så. Men det är helt klart att resultatet överväger allt slit. Vi i styrelsen blir motiverade när vi får så positivt gensvar. Många har berömt föreningen och pratar gott om oss, att vi har ett bra utbud av händelser.
Barnen ser mest fram emot slalomresan som åter är inplanerad.
– Våran slalomresa på våren vi anordnat två gånger har varit en stor succé. Det är något som våra barn vill göra och något vi ska fortsätta med. För det finns inte så många aktiviteter här i byn.
– Vi vill heller inte ta för mycket betalt, det ska inte vara en ekonomisk fråga. Vi hade exempelvis gratis mat till alla våra medlemmar under nationaldagsfirandet.
Tillbaka till inspirationsträffen som är en av tre slöjdträffar som hålls under hösten. Alla är välkomna och allt är gratis för medlemmarna. Nadja Blind Labba, som utbildat sig vid Samernas utbildningscentrum visar hur en mössa ska sys.
– Sömsmånen ska vara sju millimeter, tipsar hon och visar sin egen mössa som hon sytt. Resten är upp till deltagarna…
– En förening ger en massa möjligheter, säger Inga Elisa Påve Idivuoma.
LARS-OLA MARAKATT